Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Πώς οι Κούρδοι ανακατέλαβαν το Κομπανί

Επειτα από 112 μέρες πολέμου

Από το Βήμα

Με χορούς και τραγούδια οι Κούρδοι του Χαλεπίου υποδέχθηκαν τη νίκη των ομοεθνών τους εναντίον των τζιχαντιστών στο Κομπάνι

Κούρδοι μαχητές ανακατέλαβαν την συριακή πόλη Κομπανί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) ύστερα από 112 μέρες πολέμου, όπως άρχισε να γίνεται γνωστό από διάφορες πηγές τη Δευτέρα. Ο Ιντρίς Νασάν, υφυπουργός Εξωτερικών του καντονιού του Κομπανί, δήλωσε στο CNN ότι αναμένει επίσημη ανακοίνωση την Τρίτη «αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι».
Την Κυριακή, ιρακινός αξιωματούχος είχε ανακοινώσει ότι η ιρακινή επαρχία Ντιγιάλα «απελευθερώθηκε» από τα χέρια του ISIS.

«Η YPG έχει τον έλεγχο», πρόσθεσε ο Νασάν αναφερόμενος στις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας, την πολιτοφυλακή των Κούρδων της βόρειας Συρίας. «Προς το παρόν βεβαιώνονται ότι οι δρόμοι και όλα τα σημεία έχουν καθαρίσει από το ISIS προκειμένου να ανακηρύξουν την πόλη ελεύθερη».
Ο εκπρόσωπος της YPG Πολάτ Καν έγραψε στο Twitter: «Συγχαρητήρια για την απελευθέρωση του Κομπανί σε όλη την ανθρωπότητα, στο Κουρδιστάν και στον λαό του Κομπανί».
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Κομπανί, οι Κούρδοι ψάχνουν σπίτι-σπίτι την απελευθερωμένη πόλη για να εντοπίσουν τυχόν παγίδες και να τις εξουδετερώσουν. Όταν ολοκληρώσουν, θα καλέσουν τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Το Ισλαμικό Κράτος ύψωσε την σημαία του πρώτη φορά στα περίχωρα του Κομπανί στις 6 Οκτωβρίου. Έκτοτε έχουν χάσει την ζωή τους στις μάχες μεταξύ Κούρδων και τζιχαντιστών 1.017 τζιχαντιστές του ISIS, 324 μαχητές της YPG, 12 αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης και 12 άμαχοι

«Παράλληλα, εκατοντάδες μαχητές του ISIS σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών και των αράβων συμμάχων τους εντός της πόλης του Κομπανί και εκτός. Εν τω μεταξύ, μεγάλα τμήματα της πόλης έχουν καταστεί ακατοίκητα λόγω των αμερικανικών και αραβικών αεροπορικών επιδρομών, της ανατίναξης παγιδευμένων αυτοκινήτων και της ανταλλαγής πυρών», ανακοίνωσε η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο.
Το καντόνι του Κομπανί αυτοανακήρυξε την αυτονομία του τον Ιανουάριο του 2014, ακριβώς ένα χρόνο πριν από τη νίκη της Δευτέρας. Το ISIS ήλπιζε να το προσθέσει στις περιοχές που έχει υπό τον έλεγχό του στη Συρία και στο Ιράκ στις οποίες ανακήρυξε το «χαλιφάτο» τον Ιούνιο του 2014. Το Κομπανί έχει στρατηγική σημασία επειδή συνορεύει με την Τουρκία.
Στο Ιράκ, η μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της επαρχίας Ντιγιάλα από το Ισλαμικό Κράτος στέφθηκε με επιτυχία, δήλωσε ο ιρακινός υπουργός μεταφορών Χάντι αλ-Αμίρι, επικεφαλής μιας ισχυρής σιιτικής πολιτοφυλακής. Η επιχείρηση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και στοίχισε την ζωή σε 58 άτομα, μεταξύ των οποίων δυο δημοσιογράφοι. Σχεδόν 300 τραυματίστηκαν.
Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν μαχητές του ISIS που έχουν καταφύγει σε περιβόλια και αγροκτήματα απομονωμένων περιοχών.


Απελευθερώθηκε πλήρως το Κομπάνι
ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS


Από την Καθημερινή

Ανακούφιση στη διεθνή κοινότητα, ενθουσιασμό στους Κούρδους και ανησυχία στην Τουρκία προκάλεσε η ανακατάληψη του Κομπάνι από τους Κούρδους μαχητές, ύστερα από τέσσερις μήνες σκληρού πολέμου με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Ηταν η σημαντικότερη, μέχρι στιγμής, ήττα των τζιχαντιστών, οι οποίοι εξακολουθούν ωστόσο να ελέγχουν σημαντικά εδάφη και μεγάλα αστικά κέντρα τόσο στη Συρία όσο και στο γειτονικό Ιράκ.Χθες το πρωί, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή επιβεβαίωσε ότι οι κουρδικές δυνάμεις που πολεμούν το «Ισλαμικό Κράτος» είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το 90% της περιοχής που περιλαμβάνει το Κομπάνι, κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. «Ο πόλεμος εναντίον του “Ισλαμικού Κράτους” αργεί να τελειώσει, αλλά η ήττα της οργάνωσης στο Κομπάνι τής στερεί έναν από τους στρατηγικούς της στόχους», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.



Νωρίτερα, οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), οι οποίες επωμίστηκαν το μεγαλύτερο βάρος στη μάχη για το Κομπάνι, είχαν ανακοινώσει ότι η πόλη «απελευθερώθηκε πλήρως» και ότι η ήττα του «Ισλαμικού Κράτους» θα αποδειχθεί «η αρχή του τέλους του». Η αριστερή πολιτοφυλακή YPG, η οποία πρόσκειται στο εκτός νόμου κουρδικό κόμμα της Τουρκίας ΡΚΚ, ευχαρίστησε τον υπό αμερικανική ηγεσία διεθνή συνασπισμό για την αεροπορική υποστήριξη των Κούρδων, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη της για τη συμβολή Κούρδων και Αράβων μαχητών από το Ιράκ.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, το μέτωπο των επιχειρήσεων μεταφέρθηκε στα νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά περίχωρα του Κομπάνι, όπου υπάρχουν ακόμη θύλακοι που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές. Οι τελευταίοι εξακολουθούν να είναι παρόντες σε δεκάδες περιοχές της ευρύτερης περιφέρειας του Κομπάνι, ένα από τα τρία «καντόνια» της ντε φάκτο αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη Βόρεια Συρία, προς τα τουρκικά σύνορα.

Ατμόσφαιρα ενθουσιασμού επικρατούσε χθες στις κουρδικές περιοχές της Συρίας, καθώς ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους για να πανηγυρίσει, με τραγούδια και χορούς, τη νίκη εναντίον των τζιχαντιστών. Η κατάσταση που διαμορφώνεται προκαλεί έντονη ανησυχία στην Τουρκία, η κυβέρνηση της οποίας θεωρεί την πολιτοφυλακή YPG και το κόμμα PYD που την υποστηρίζει παρακλάδια του «τρομοκρατικού», κατά την Αγκυρα, ΡΚΚ, ηγέτης του οποίου είναι ο φυλακισμένος Αμπντουλάχ Οτσαλάν. «Δεν επιθυμούμε επανάληψη της κατάστασης στο Ιράκ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικής κρατικής οντότητας στη Βόρεια Συρία, κατά το πρότυπο της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στο Βόρειο Ιράκ.

«Τι έχει το Κομπάνι που όλος ο κόσμος ασχολείται και συνεργάζεται;», διερωτήθηκε ρητορικά ο Ερντογάν, για να προσθέσει: «Τους λέμε για το Χαλέπι και κανείς δεν ακούει. Ενα εκατομμύριο 200 χιλιάδες άνθρωποι ζουν εκεί, εκεί είναι η οικονομία, η Ιστορία και ο πολιτισμός, γιατί δεν σας ενδιαφέρει;».

Ενδειξη εκνευρισμού της τουρκικής κυβέρνησης ήταν και η δυναμική επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στο Σουρούτς, στη Νότια Τουρκία, προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή Κούρδων προσφύγων στο Κομπάνι μέσω των τουρκικών συνόρων. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού εναντίον πολιτών που πλησίαζαν τα σύνορα. Πάντως, Κούρδοι αξιωματούχοι από το Κομπάνι προειδοποίησαν τους πρόσφυγες ομοεθνείς τους να μη βιαστούν να επιστρέψουν στην πόλη, το 50% της οποίας έχει μετατραπεί σε σωρό ερειπίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.