Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Σ ι ω π ή . . .


Φωτογραφία του Papathanasiou Athanasios.

του ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Όπου να ΄ναι θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες η "Σιωπή", η νέα ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε, με πρωταγωνιστή τον Λίαμ Νήσον.

Θα είναι υπέροχο αν η ταινία κατορθώνει να αποδώσει το συγκλονιστικό ομότιτλο βιβλίο, στο οποίο και βασίζεται. Γραμμένη από τον Ρωμαιοκαθολικό Ιάπωνα Σουσάκου Έντο [1923-1996] η "Σιωπή" (εκδ. Καστανιώτη, 2008 β΄ έκδ.), είναι ένα συνταρακτικό βιβλίο, από άνθρωπο που φαίνεται ότι γνώριζε μ' όλες τις διαστάσεις της ύπαρξής του την άβυσσο της πίστης και της αγωνίας, του μαρτυρίου και της αποστασίας, της δίψας για ελευθερία. Γραμμένο από τα μέσα της θρησκευτικής εμπειρίας, θυμίζει ντοστογιεφσκικό μακροβούτι στα εσώτερα της ψυχής και στις έμπρακτες εκφράσεις της.


Θέμα του οι φοβεροί διωγμοί που υπέστησαν στην εσωστρεφή και περίκλειστη Ιαπωνία του 17ου αιώνα οι Χριστιανοί. Εδώ, Πορτογάλοι ιεραπόστολοι και Ιάπωνες πιστοί. Φίλοι... σιωπή! Πλησιάζουμε μάρτυρες...

Το βιβλίο μού δόθηκε ευκαιρία να το μνημονεύσω (και κατά κάποιον τρόπο να το συστήσω) το 2014, σε κείμενό μου για τον άγιο Νικόλαο Κασάτκιν, Ορθόδοξο ιεραπόστολο στην Ιαπωνία δύο περίπου αιώνες μετά από εκείνους τους διωγμούς. "Μάτια σχιστά κι ορθάνοιχτα. Η αποστολή της Εκκλησίας στην Ιαπωνία", στη "Σύναξη" 131 (2014), σσ. 80-87. Το αναρτώ εδώ.

Πολύ σημαντικό για ένα ευρύτερο πλαίσιο, είναι το άρθρο του κορυφαίου γνώστη της ιαπωνικής πραγματικότητας Στέλιου Παπαλεξανδρόπουλου, "Χριστιανισμός και Άπω Ανατολή. Το ρομάντζο που δεν άνθισε", στη "Σύναξη" 78 (2001), σσ. 64-74.

Φωτογραφία του Papathanasiou Athanasios.


ΠΗΓΗ: F/B ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Θ.

Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.