Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Του Κώστα Χατζηαντωνίου 
(αναδημοσίευση από το f/b)
[φωτογραφία: Μεσαιωνικά Cortes Catalanas]

Η περίπτωση της Καταλωνίας είναι ένα ακόμη τεκμήριο πώς το έθνος είναι μια πολιτισμική ταυτότητα που γεννά την πιο ισχυρή κοινωνική πραγματικότητα και σχηματίζεται πολύ πριν αυτό καταστεί κοινή συνείδηση. 

Πως δεν είναι το κράτος ή ο εθνικισμός που γεννάνε το έθνος (όπως ισχυρίζονται οι μεταμοντέρνοι απολογητές της νεοφεουδαρχίας) αλλά το αντίστροφο: είναι η Ιστορία και η Ζωή κι όχι η ιδεολογία που κατέστησαν πανίσχυρη σταθερά της ανθρώπινης κοινότητας το έθνος, πολύ πριν η ιδεολογία το προσεγγίσει. 

Το έθνος είναι δημιούργημα αρχέγονης ζωτικής ορμής που θέλει η κοινωνική και πολιτειακή οργάνωση να υπακούει σε ιστορικά και πολιτισμικά δεδομένα, να στηρίζεται σε κοινές μνήμες και παραστάσεις διότι μόνον έτσι είναι εφικτή η κοινωνική ενότητα. Για τούτο, όπως πρώτιστο φυσικό δικαίωμα του ανθρώπου είναι η ατομική αυτοδιάθεση, εξίσου αναφαίρετο δικαίωμα ενός λαού είναι η εθνική του αυτοδιάθεση, όταν οι ιστορικοί/ προγονικοί δεσμοί αυτού του λαού με ορισμένο έδαφος είναι ισχυρότεροι παντός άλλου.

 Το ζήτημα της Καταλωνίας λοιπόν είναι ιστορικό και μόνον: αποτελούν έθνος οι Καταλανοί; Αν ναι (και η καταλανική nationalidad έχει αναγνωριστεί ακόμη και από το ισπανικό Σύνταγμα), καμιά δύναμη δεν μπορεί να στερήσει αυτό το έθνος από την αυτοδιάθεσή του. Όχι απλώς διότι αυτό επιβάλλει η αρχή της ελεύθερης αυτοδιάθεσης των ανθρώπων αλλά και γιατί μόνο έτσι θεμελιώνεται σταθερά η ευρωπαϊκή ενοποίηση πάνω σε φυσικές αρχές ως μια κοινοπολιτεία ελευθέρων εθνών.
 ΣΧΟΛΙΑ
Σχόλια
Chryssa Alexopoulou Η άποψη ότι το έθνος και τα εθνικά κράτη είναι "τεχνητό" δημιούργημα του 18ου αιώνα βρίσκει απέναντἰ της ήδη τον Ηρόδοτο.

Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Απάντηση
1
9 ώρες
Διαχείριση
Damianos Vassiliadis Πάντως μιας και μιλάμε για έθνος και κράτος και έχουμε στην κυβέρνηση μια κυβέρνηση που έχει ως θεωρητικό μέντορα των Νίκο Πουλαντζά θα παραθέσω τι είπε ο Πουλαντζάς για το έθνος, που το δεν το αγνοούν οι Συριζέοι και οι οπαδοί τους, αλλά το αντιστρέφουν: "Το έθνος αποτελεί μια ιδιαίτερη ενότητα, αναπαραγωγής του συνόλου των κοινωνικών σχέσεων, πολυ πριν τον καπιταλισμό". Παρ' όλα αυτά αυτοί επιμένουν ότι το κράτος δημιουργεί έθνος και όχι το έθνος κράτος. Τέλεια αντιστροφή της θωρίας. Που είναι το Ινστιτούτο Πουλαντζάς του ΣΥΡΙΖΑ να τους διδάξει τι είπε ο Νίκος Πουλαντζάς. Ο τελευταίος στα έργα του έχει πει και κάτι που το έχουν διαστρεβλώσει οι Συριζέοι. Ο Πουλαντζάς μιλά για εσωτερίκευση της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της πατρίδας μας, ενώ αυτοί μιλούν για μόνο για καπιταλισμό. Έτσι αναιρούν θεωρητικά και στην πράξη τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, γιατί δεν αναγνωρίζουν ότι είμαστε υπό ιμπεριαλιστική κατοχή ως αποικία χρέους και ως προτεκτοράτο των ξένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Δύσης με κύριους δυνάστες τους Αγγλοσάξωνες και τους Γερμανούς.

Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Απάντηση
4
8 ώρες
Διαχείριση
Φὠτιος Σχοινάς Αἰῶνες πρίν τήν ἐμφάνιση τῶν συγχρόνων ἰδεολογιῶν περί ἔθνους ὁ Ἡρόδοτος εἶχε γράψει ὅτι τό ὁμόθρησκον, τό ὁμόγλωσσον, τό ὅμαιμον καί τό ὁμότροπον συγκροτοῦν τόν ἔθνος

Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Απάντηση
5
7 ώρες
Διαχείριση
Ελένη Χωρεάνθη Επισημαίνω το τμήμα τούτο που αφορά την οντότητα κάθε Έθνους:...."Το έθνος είναι δημιούργημα αρχέγονης ζωτικής ορμής που θέλει η κοινωνική και πολιτειακή οργάνωση να υπακούει σε ιστορικά και πολιτισμικά δεδομένα, να στηρίζεται σε κοινές μνήμες και παραστάσεις διότι μόνον έτσι είναι εφικτή η κοινωνική ενότητα. Για τούτο, όπως πρώτιστο φυσικό δικαίωμα του ανθρώπου είναι η ατομική αυτοδιάθεση, εξίσου αναφαίρετο δικαίωμα ενός λαού είναι η εθνική του αυτοδιάθεση, όταν οι ιστορικοί/ προγονικοί δεσμοί αυτού του λαού με ορισμένο έδαφος είναι ισχυρότεροι παντός άλλου....."


Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.