Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Το Πελίτι

     peliti
"Από χέρι σε χέρι
και από γενιά σε γενιά
για να μην χάσουμε αύριο
αυτά που έχουμε σήμερα"
Το Πελίτι ξεκίνησε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη ως προσωπική του ανάγκη το 1995. Σήμερα η έδρα του είναι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου και έχει 20 τοπικές ομάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας και μία στη Βουλγαρία.   Αγκαλιάζει και αγκαλιάζετε από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
PELITI_LOGO_Το σήμα του "Πελίτι" είναι ένα μια βελανιδιά. Πιασμένοι χέρι, χέρι χορεύουν σε κύκλο άντρες και γυναίκες. Είναι εμπνευσμένο από έναν Ινδιάνικο μύθο. Προτάθηκε και σχεδιάστηκε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη, η Αγγελική Καϊσέρογλού έδωσε τη μορφή που χρησιμοποιούμε.
      

 Η επωνυμία "Πελίτι" είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου του νομού Δράμας, στη φωτογραφία η βελανιδιά στο Δασωτό Κ. Νευροκοπειου όπου μας έδωσε το όνομα της. Φωτογραφία του Νίκου Καλτσίδη, 2016. Πελίτ στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά.
pelit dasoto
 LOGO 20 years

Το λογότυπο του Πελίτι για τα 20 χρόνια Πελίτι (1995-2015) εμπνευσμένο από μια αφίσα των Ζαπατίστας.
Οι βασικοί στόχοι του "Πελίτι" είναι:
η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών,
η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος,
η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των παραδοσιασκών ποικιλιών.
Φιλοσοφικό υπόβαθρο του "Πελίτι"
Ξεκινάμε από την άποψη ότι όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι' αυτά που γίνονται σε προσωπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς οι ίδιοι οδηγούμε τα γεγονότα με τη στάση και τη σκέψη μας. Κατά συνέπεια ο καθένας μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων σε προσωπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είμαστε θύματα καταστάσεων ούτε φταίνε οι άλλοι για αυτά που ζούμε εμείς. Εστιάζουμε την προσοχή μας στα θετικά πράγματα που γίνονται και αυτά ως δια μαγείας αυξάνουν.
Δε γνωρίζουμε τι είναι το καλό και τι το κακό. Δε γνωρίζουμε γιατί γίνονται κάποια γεγονότα. Αν δούμε τα πράγματα μέσα στην πορεία του χρόνου, αυτό που σήμερα είναι πόνος αύριο θα είναι χαρά και μετά μπορεί να είναι πάλι πόνος και ούτω καθεξής. Δεν έχει σημασία η κοινωνική ή η οικονομική μας θέση. Η σκέψη μας είναι πολύ δυνατή και αρκετή για να κατευθύνει τα πράγματα. Όλοι μαζί έχουμε ακόμη πιο μεγάλη δύναμη. Το σημαντικό δεν είναι να βλέπουμε τι κάνουν οι άλλοι αλλά τι κάνουμε εμείς.
Το πρόβλημα δεν είναι αν θα βγει στην αγορά ένα καινούριο προϊόν. Το ζήτημα είναι αν θα το στηρίξουμε ή όχι. Οι πολυεθνικές κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας. Δεν καταναλώνουμε και δεν στηρίζουμε τα προϊόντα που καταστρέφουν το περιβάλλον. Δεν πολεμάμε με κανέναν έξω από μας, αυξάνουμε τη συνειδητότητά μας και αυτό είναι αρκετό για να φέρει τεράστιες αλλαγές. Κάθε μέρα με το πιρούνι μας επιλέγουμε τη γεωργία και τη πλανήτη θέλουμε.

Νομικό πρόσωπο του Πελίτι

Το Πελίτι είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, εγκεκριμένη από το πρωτοδικείο της Δράμας. Το νομικό πρόσωπο του Πελιτι συστάθηκε το 2003 με την επονυμία
"Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι".

Συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών

 ari0069
Το Πελίτι ασχολείται με τη συλλογή, διατήρηρη, διάδοση και διάσωση των  παραδοσιακών ποικιλιών.   Όλα ξεκίνησαν από ένα καλαμπόκι. Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων.

Εξερευνητικές αποστολές

Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται εξερευνητικές αποστολές στην ηπειρωτική και την νησιώτικη χώρα.  Το Πελίτι από το 1995 ως σήμερα έχει διανέμει πάνω από 4.000  ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών, κ. λ. π.,. σε περισσότερους από  180.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές.

Αποστολές σπόρων

Το Πελίτι έχει την δυνατότητα να δίνει μικρές ποσότητες σπόρων σε καλλιεργητές.  Οι σπόροι αυτοί είναι αβελτίωτες ποικιλίες ανοιχτής γονιμοποίησης και δίνονται δωρεάν από το Πελίτι. Η περίοδος αποστολής σπόρων από το Πελίτι με το ΕΛ. ΤΑ είναι από τον Οκτώβριο ως το Δεκέμβριο. Δωρεάν σπόροι διανέμοντα και μέσα από τις εκδηλώσεις του Πελίτι. Υπολογίζουμε ότι διανέμουμε δωρεάν πάνω από 50.000 φακελάκια με σπόρους το χρόνο. Την περίοδο Οκτώβριος 2012 Φεβρουάριος 2012 απαντήθηκαν 2.000 γράμματα μόνο από το γραφείο του Πελίτι, χωρίς να υπολογίσουμε τις τοπικές ομάδες και τους συμμετέχοντες στα «Κατά Τόπους Αγροκτήματα…».

Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών

Το Μάρτιο του 1999, το Πελίτι οργάνωσε την πρώτη δημόσια ανταλλαγή παραδοσιακών ποικιλιών στην Ελλάδα, στην Κάρπη του νομού Κιλκίς. Αυτή η πρώτη συνάντηση μετεξελίχθηκε στην Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών. Η γιορτή χαρακτηριστικέ από τους seedsavers της Αυστραλίας το 2014 ως η μεγαλύτερη γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών παγκοσμίως.










Το Σάββατο 22 Απριλίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η 17η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας. Από την 5η Πανελλαδική Γιορτή καθιερώθηκε ως χρόνος διεξαγωγής το Σάββατο μετά το Πάσχα και από τη 10η Πανελλαδική πραγματοποιείτε στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου.
Οι στόχοι της γιορτής είναι:
1.  Να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ α.

2.  Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές παραδοσιακών ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες.
3.  Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους.
4.  Να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.

Κατά τόπους αγροκτήματα

Τα « Κατά Τόπους Αγροκτήματα...» είναι ένα δίκτυο καλλιεργητών. Ξεκίνησε το 2000 από το Πελίτι με σκοπό τη ζωντανή διατήρηση, διάδοση και διάσωση των παραδοσιακών ποικιλιών. Είναι ένας χάρτης για το πού υπάρχουν καλλιεργητές παραδοσιακών ποικιλιών. Το πώς καλλιεργούνται οι ποικιλίες είναι ένα δεύτερο θέμα για το Πελίτι στο συγκεκριμένο δίκτυο. Θέλουμε όμως να δηλώσουμε ότι το Πελίτι στηρίζει και προάγει τη γεωργία που σέβεται τη γη τον άνθρωπο και τις άλλες μορφές ζωής. Τα "κατά τόπους αγροκτήματα..." είναι ένας χάρτης που καταγράφει τους καλλιεργητές, την περιοχή τους και τις ποικιλίες που διατηρούν. Ακόμη τα "κατά τόπους αγροκτήματα..." είναι το βασικό έντυπο του Πελίτι, παρουσιάζουν αυτά που έγιναν και αυτά που είναι να γίνουν κυκλοφορούν κάθε Σεπτέμβριο μόνο σε έντυπη μορφή. Από το Σεπτέμβριο του 2016 κυκλοφορεί το 15ο τεύχος.

7η Απριλίου μέρα αφιερωμένη από το Πελίτι στις τοπικές ποικιλίες

Το 2002 ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης πρότεινε στο δάσκαλο Νίκο Δομπάζη οι μαθητές του να μοιράσουν φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες στην Κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Από αυτή την πρώτη διανομή σε δημόσιο χώρο (Κεντρική πλατεία Κομοτηνής), καθιερώσαμε την "7η Απριλίου" ως μέρα αφιερωμένη στις παραδοσιακές ποικιλίες. Σήμερα πραγματοποιούντε δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αλμυρό, Αθήνα, Εύβοια, Αίγινα, Ηράκλειο, κ.α. Η εκδήλωση πέρασε τα σύνορα της χώρας μας και πήγε στη γειτονική Τουρκία και όχι μόνο. Στη γιορτή πάμε να πάρουμε ένα μέρος από την ευθύνη μας για το θέμα των παραδοσιακών ποικιλιών. Η ομάδα του Πελίτι στην Αίγινα έκανε ένα βήμα ακόμη δημιουργώντας το ανοιχτό σπορείο. Καλεί τους πολίτες της Αίγινάς σε δημόσιο χώρο και δημιουργούν τα σπορεία όπου τα φυτά τα μεγαλώνουν οι πολίτες και τα επιστρέφουν περίπου σ' ένα μήνα στον ίδιο χώρο για να τα διανείμουν σε όσους θα συμμετέχουν στη γιορτή.

Τοπικές ομάδες του Πελίτι

Ο Παναγιώτης ξεκίνησε το Πελίτι το 1995, το 2002 γνώρισε τη γυναίκα του Σοφία Γίδα όπου μαζί συνέχισαν να συντονίζουν τις δράσεις του Πελίτι και το πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Το 2003 μαζί με τους κουμπάρους τους δημιουργούν το νομικό σχήμα του Πελίτι. Το 2005 ο φίλος Άρης Παύλος ξεκινάει την πρώτη ομάδα του Πελίτι στην Αίγινα. Από το 2005 ως σήμερα (2016) έχουν δημιουργηθεί 20 ομάδες του Πελίτι σε όλη την Ελλάδα.

"Εγχειρίδιο για τη συλλογή και τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών, Πελίτι 2014"

Το "εγχειρίδιο για την συλλογή και διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών", είναι ένα βιβλιαράκι που αναφέρεται στο πώς να συλλέξετε σπόρους και πώς να τους συντηρήσετε. Εκδόθηκε με σκοπό να βοηθήσει τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές. Μπορείτε να το κατεβάσετε pdf

Ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος

Το 2002 ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης μαζί με τη γυναίκα του Σοφία Γίδα ξεκίνησαν το "Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα, του Πελίτι"  με σκοπό: την επαφή και συνεργασία των ανθρώπων χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.  Κάθε χρόνο εκδίδεται το έντυπο " από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά" Από το Σεπτέμβριο του 2012 κυκλοφορεί το 11ο τεύχος.

Τα Οικονομικά του "Πελίτι"

Το Πελίτι στηρίζει τις δράσεις του σε εθελοντές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες στα δύο δίκτυα του Πελίτι, οι συνεργαζόμενοι καλλιεργητές οι εθελοντές στις γιορτές και τις εκδηλώσεις του Πελίτι, ξεπερνάνε τους 700 εθελοντές. Στον εορτασμό της 7ης Απριλίου τη σχολική χρονιά συμμετείχαν κοντά στους 1000 μαθητές.
Τα έσοδα του Πελίτι είναι από:
α) τις προσφορές και δωρεές, των φίλων του
β) τις εκδόσεις του Πελίτι (βιβλία, καρτ ποσταλ, μπλουζάκια, πάνινες τσάντες, cd, dvd, κ.α).
γ) από τους οικονομικούς υποστηρικτές.
Αν επιθυμείτε ,μπορείτε να γίνετε οικονομικοί υποστηρικτές του Πελίτι,
Με την ελάχιστη συνδρομή των 20 ευρώ θα λαμβάνετε κάθε χρόνο την ετήσια έκδοση "Κατά τόπους αγροκτήματα..."
Για την οικονομική υποστήριξη του "Πελίτι" έχει ανοιχτεί τραπεζικός λογαριασμός στην Τράπεζα Πειραιώς.
Αριθμός λογαριασμού: 6198-040030-332
IBAN: GR10 0171 1960 0061 9804 0030 332
SWIFT-BIC: PIRBGRAA
Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι
είναι σημαντικό  να μας ενημερώσετε  για την κατάθεση σας στο peliti(*)peliti.gr (Όπου (*) βάλτε @)

Η γη του Πελίτι

Το 2009 το Πελίτι απόκτησε τη δική του γη μια έκταση 6 στρεμμάτων στο Μεσοχώρι Παρανεστίου του Νομού Δράμας.

Τράπεζα σπόρων του Πελίτι

Από τον Απρίλιο του 2012 ξεκίνησε μια προσπάθεια οργάνωσης της συλλογής των σπόρων που έχει στα χέρια του το Πελίτι. Στο πρόγραμμα είναι να καταγραφούν όλα τα δείγματα σπόρων σε μια βάση δεδομένων, να τοποθετηθούν σε κατάλληλες συσκευασίες και συνθήκες για την διατήρησή τους και να οργανωθεί ένα σχέδιο για την ανανέωση των δειγμάτων. Η ανανέωση θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως η παλαιότητα, η σπανιότητα και το μέγεθος του δείγματος. Η συγκεκριμένη δουλειά αποτελεί συνέχεια μιας προσπάθειας που είχε ξεκινήσει πριν από 2 χρόνια που όμως δεν ολοκληρώθηκε. Για την οργάνωση της τράπεζας, ο Δήμος Παρανεστίου παραχώρησε στο Πελίτι το κτήριο του σχολείου του χωριού Καρποφόρο. Στον συγκεκριμένο χώρο μεταφέρθηκαν όλοι οι σπόροι και ξεκίνησε μια προσπάθεια να βρεθεί ο πιο αποτελεσματικός τρόπος οργάνωσης (και ανάλογος των δυνατοτήτων μας). Υπολογίζουμε ότι τα δείγματα της συλλογής είναι περισσότερα από 4000.
Η οργάνωση αυτή ήταν πλέον επιτακτική γιατί ορισμένα από τα δείγματα σπόρων είναι αρκετά παλιά κινδυνεύοντας να χάσουν την βλαστικότητά τους και το κυριότερο, ότι μπορεί να είναι μοναδικά. Επίσης, αποτέλεσμα της ελλιπούς οργάνωσης ήταν η καταστροφή ενός αριθμού δειγμάτων – ευτυχώς μικρού- λόγω πλημμύρας της αποθήκης στην οποία βρίσκονταν.
Η πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος είναι μια πρόκληση μιας και είναι κάτι που στήνεται από την αρχή. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα και εμπόδια που αντιμετωπίζουμε, όπως οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και η έλλειψη εξοπλισμού και προσωπικού. Επίσης, λόγω της συσσώρευσης των σπόρων όλα αυτά τα χρόνια χωρίς κάποια ουσιαστική καταγραφή, υπάρχουν δείγματα για τα οποία δεν έχουμε καμία πληροφορία (όνομα ποικιλίας, χαρακτηριστικά, τόπος συλλογής, ηλικία δείγματος κ.α.). Τα δείγματα αυτά πρέπει σιγά - σιγά να τα καλλιεργήσουμε και να καταγράψουμε τα χαρακτηριστικά τους, να τα αξιολογήσουμε και να δούμε κατά πόσο διαφέρουν από τα ήδη καταχωρημένα.
Ένα ακόμα πρόβλημα που παρουσιάστηκε, ήταν ότι κάποια δείγματα είχαν προσβληθεί από διάφορα έντομα. Με την μεταφορά όλων των δειγμάτων σε ένα σημείο, οι προσβολές μεταφέρθηκαν και σε άλλα δείγματα που δεν ήταν σωστά συσκευασμένα. Ευτυχώς, υπάρχει κόσμος με εμπειρία πάνω στο θέμα της διαχείρισης σπόρων, ο οποίος είναι πρόθυμος να μοιραστεί μαζί μας τεχνογνωσία και πληροφορίες και να μας συμβουλεύει για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που παρουσιάζονται.
Καλό είναι να αναφερθεί ότι η τράπεζα σπόρων είναι συμπληρωματικός τρόπος διατήρησης και σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει την διατήρηση των τοπικών ποικιλιών στον αγρό, η οποία υποστηρίζει τις διαδικασίες ανάπτυξης και προσαρμογής των φυτών στα περιβάλλοντα τους. Σκοπός λοιπόν της τράπεζας σπόρων είναι η δημιουργία ενός «θησαυροφυλακίου» για περιπτώσεις κάποιας απώλειας. Τον ρόλο της διατήρησης της αγροβιοποικιλότητας εξακολουθεί να τον έχει ο γεωργός, ερασιτέχνης ή επαγγελματίας.

Το σπίτι των σπόρων του Πελίτι

 ari0117
Στις 16 Απριλίου 2015, εγκαινιάσαμε το σπίτι των σπόρων του Πελίτι, στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου στη Δράμα. Στους εορτασμούς για τα 20 χρόνια Πελίτι (1995-2015), την 1η Παγκόσμια Συνάντηση για τα Κοινά Αγαθά και την 15η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγή Παραδοσιακών Ποικιλιών. Άνθρωποί από 20 χώρες εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η γιορτή.
Στο σπίτι των σπόρων του Πελίτι μπορείτε να δείτε μια συλλογή σπόρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκθέτουμε ποικιλίες φασολιών, καλαμποκιού, σταριού, κ.λ.π. Φωτογραφίες από τις δράσεις του Πελίτι, από αγρότες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο που διασώζουν το δικό τους σπόρο, τις εκδόσεις του Πελίτι, τις διακρίσεις του στην Ελλάδα και τον κόσμο. Μπορείτε να δείτε τις πατέντες του κ. Γιώργου Κηπουρού και πολλά άλλα.
Είναι ανοιχτό για το κοινό μετά από συνεννόηση.
Το όνειρο του Παναγιώτη για μια μεγάλη κοινότητα άρχισε να παίρνει σχήμα και μορφή, ίσως τα όνειρά μας πρέπει να τα κρατάμε πάντα ζεστά!» Άρης Παύλος.
Για περισσότερες πληροφορίες
Ταχ. διεύθυνση: Πελίτι, Τ. Θ. 15 Τ. Κ. 66101 Δράμα.
Τηλέφωνο: 2521550951

Ανάρτηση από: geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.